Virózy a chřipkové epidemie jsou spojeny především s obdobím zimních měsíců. Nejenom že se zkracují dny a ubývá světla, ale cítíme se stále více unavení, můžeme se nachladit nebo dostat chřipku. Nedostatečné pití vede k větší náchylnosti k různým kapénkovým onemocněním.
V zimě většina lidí nepociťuje tak nutkavý pocit žízně jako v létě ani zpravidla nedochází k nadměrnému pocení. Ve skutečnosti však organismus potřebuje mnohem více vody, než jaký je náš subjektivní pocit žízně, a tak bývá často naše tělo dehydrované. To vede k řadě obtíží, mezi které spadá i snížená obranyschopnost vůči různým nemocím.
Pokud je člověk nemocný a nemoc stále nechce odeznít, je nutné zbavit tělo toxinů. K tomu je třeba dodržovat intenzivní pitný režim, ideálně zvýšit denní dávku příjmu tekutin z obvyklých 2–2,5 l vody za den až na tři litry za den. Zvýšeným příjmem tekutin totiž tělo bojuje proti dehydrataci a detoxikuje se od odpadních látek. Je doporučováno pít čistou vodu a do vody anebo vlažného čaje je také dobré vymačkat citrón a doplnit vitamín C.
Čistá voda léčí
V průběhu nemoci bereme nějaké předepsané léky, abychom se vyléčili co nejdříve. Svůj jídelníček bychom ale měli doplnit i o řadu podpůrných surovin, jako jsou med, zázvor nebo citrón. Kvalitní voda se řadí mezi ně. Například při kašli pomáhá rozpouštět hlen a zvlhčovat plíce a zároveň zklidňuje podrážděný a bolavý krk. A hlavně hydratuje naše tělo. Při horečce je zapotřebí vypít až 4 litry tekutin.
Důležitý hořčík
Chřipku však velmi často doprovázejí silné horečky, při nichž tělo nemá chuť přijímat potravu. O to důležitější je hodně pít. Tělo se při vysokých teplotách hodně potí a spolu s potem z těla odcházejí důležité minerály, například hořčík, sodík, draslík. Proto je vhodné pít např. minerální vody, které tento nedostatek vyrovnají.
Při silných horečkách může z těla odcházet podobné množství minerálních látek jako při sportu, např. až 2,5 g vápníku v jednom litru potu. Nedostatek minerálů pak vede k nerovnováze organismu, silné únavě, ztrátě energie, bolesti hlavy, rostoucí teplotě, a především mnohem delší době rekonvalescence.
Pomůže i pro trávení
Dostatečný a kvalitní pitný režim s vysokým podílem čisté vody také zajišťuje, že krev dopraví dostatek kyslíku do všech buněk našeho těla a organismus tak funguje mnohem lépe. To následně zajistí, že i imunitní systém pracuje bez přetížení. Kromě toho voda dále podporuje správné trávení a při napadení těla virem nebude náš trávicí systém tak namáhán.
Někdy se stane, že nás napadne i střevní chřipka. Většinou se projevuje zvracením. Většina lidí překoná střevní chřipku ale jen s průjmy, u oslabených jedinců, a hlavně malých dětí se objevuje nauzea (nevolnost), a dokonce i opakované zvracení.
U této kombinace, kde dochází k průjmu i zvracení, hrozí nebezpečí dehydratace. Dietou se léčba nejen podpoří, ale zklidní se trávicí trakt a znovu se nastolí rovnováha a správná mikroflóra. U diety je opět nejdůležitější dodržovat pitný režim, aby nedošlo k dehydrataci.
Vyhnout se rýmě
Hygienička a epidemioložka MUDr. Jana Foltinová potvrzuje důležitost dostatečného pitného režimu v zimním období.
„Pravidelným pitným režimem v zimních měsících udržujeme především své nosní a krční sliznice vlhké a hydratované, čímž máme mnohem vyšší šanci vyhnout se všem rýmám a chřipkovým epidemiím,“ tvrdí lékařka.
Podle ní právě nedostatečný pitný režim, dehydratace a vysušení těchto sliznic mají za následek mnohem větší náchylnost vůči různým kapénkovým onemocněním.
Pokud se nám i tak povede nakazit se chřipkou či rýmou, je opět velmi důležité dbát při teplotě na zvýšený příjem tekutin, který by se měl pohybovat až kolem tří litrů vody za den.
„Příjem tekutin je při horečnatém onemocnění mnohem důležitější než jídlo. Vzhledem ke zvýšené teplotě a pocení je na místě doplňovat právě nejen tekutiny, ale i důležité minerály.
Pro správnou funkci těla
Podle americké studie již osm malých skleniček vody za den může pomoci odvrátit onemocnění chřipkou. Dr. David Lewis, který výzkum prováděl, řekl, že přírodní pramenitá voda je důležitá pro správnou funkci celého těla, ale především je nejdůležitější pravidelným pitím kvalitní vody udržovat hydratované a vlhké sliznice.
Říká, že první linie obrany se nachází právě v nosních sliznicích. Sliznice se chová jako lepkavý papír, který chytá do pasti všechny nečistoty a bakterie. Pokud jsou tyto sliznice dehydratované, snižuje se jejich účinnost zachycování nečistot a virů až o polovinu a viry pak proudí do plic a následně celého organismu.
Výzkum ukázal, že u jedinců, kteří pili pouze tři sklenice vody za den, byla až 5x vyšší pravděpodobnost bolesti v krku a ucpaného nosu než u těch, kteří pili osm sklenic. Zároveň zde byla 4x vyšší pravděpodobnost, že tito lidé onemocní chřipkou. Bylo však důležité dbát na pití po malých dávkách.
Dr. Lewis dodává, že káva ani alkohol tuto schopnost nemají, protože naopak organismus a následně i dýchací sliznice dehydratují a tím spíše prohlubují možnost onemocnění.
Už jste zkusily naší bezplatnou analýzu Vaší pitné vody? Můžete se podívat na naše produkty. Zjistěte, jak na tom jste. Napište mi. Pavel Hobza